{•} Hari Alifuru 2019 {•}


Eindelijk was het dan zover, de Hari Alifuru in het Moluks Museum te Den Haag, 24 november jl. Met veel spanning hebben wij als Building the Baileo naar deze dag uitgekeken, er aan gewerkt met hart en ziel. Founder en voorzitter Romy Rondertap heeft een documentaire gemaakt tijdens haar eerste reis naar Maluku, de Molukken; Budaya Alifuru Maluku, een belangrijk onderdeel van het programma. Een dag met als thema: Adat, identiteit, cultuurbehoud en overdracht. Rondom dit thema is de Hari Alifuru tot stand gekomen.

Foto: Alicia Makatita-Maätita, kids4maluku

De dag begon op gepaste wijze, een openingsceremonie van St. Nusa Alifuru. Op een hele prettige manier leidde oom Semuel Sahureka de ceremonie, elke bezoeker kreeg een rode doek om de hals losjes geknoopt en een witte orchidee, vlak bij je hart. ‘Draag het met trots en liefde voor elkaar‘ zei oom Sem (storyteller van de dag) en je zag de ontroering in de zaal. Ondertussen liep iedereen, 1 voor 1 uit de zaal, naar voren om de rode doek en witte bloem te ontvangen. Later kregen we reacties dat het een bijzondere ervaring was, zo heeft menig het ervaren. Bezoek de website van deze stichting, wij koesteren deze kennismaking met oom Sem en zijn gezelschap, het werk wat zij doen verdiend o.a ook financiele steun.

Oom Sem Sahureka


Twee keer mochten wij genieten van een optreden van de dansgroep Asalku Maluku olv tante Susan Tehupuring. Het was even wennen voor de jonge meisjes, maar ze voelden zich erg op hun gemak. In de kleedkamer annex kinderworkshop ruimte, kletsten ze als echte ‘tante tantes’, er werd ontspannen gewerkt aan verschillende knutselwerkjes, zoals een Salawaku en Parang. Als verrassing, net zoals de grote mensen, kregen ze een eigen Building the Baileo suprise bag mee. ‘We komen graag terug!’ als antwoord op de vraag of ze het naar hun zin hadden tijdens de Hari Alifuru.


Documentaire: Budaya Alifuru Maluku

We hebben uiteraard de beelden vooraf bekeken, de ontroering bij ons, hoopten wij te zien bij u als bezoeker. De herkenning en af en toe pijn, de opluchting en soms de verwondering ‘ik wist dit niet’, we hoopten en wisten eigenlijk al, dit zal mensen ‘raken’. Wij maken een diepe buiging voor de crew uit Maluku, olv Elton Tomisa, wij kunnen hen niet dankbaar genoeg zijn dat wij deze beelden dankzij hen, aan u mochten vertonen. De eerste reacties, sommige direct al na het event, waren vol lof en met nog meer vragen. Wij begrijpen uw enthousiasme en zullen hier op terug komen. De steeds weer komende vraag is ‘wanneer komt het online’? Nee, online komt deze documentaire niet.

Scene uit ‘Budaya Alifuru Maluku

Ook de andere deelnemers aan de Hari Alifuru hebben indruk gemaakt, zowel bij ons als bij publiek. Al met al, wij kunnen als organisatie en deelnemers terug kijken op een geslaagde dag vol indrukken. Na verloop van tijd, als wij een compilatie kunnen maken van foto’s en of beelden van de dag, zullen wij dit uiteraard publiceren.
Nogmaals, heel, heel hartelijk dank. Danke bayak e!


Mese!

Romy Rondeltap

3 Reacties op “{•} Hari Alifuru 2019 {•}”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: